sâmbătă, 1 mai 2010

Capete înfierbântate - spectacol de teatru

Spectacol desfăşurat în cadrul proiectului 13-15 iunie 1990.
Text: Michaela Mihailov
Performer: Alexandru Potocean
Video: Cinty Ionescu
Sound: Cătălin Rulea
Scenografia: Adrian Cristea
Regia: David Schwartz.
Premiera: 5 mai 2010, ora 20.00, Centrul de Introspecţie Vizuală, Bucureşti.

13-15 iunie 1990 este un proiect de cercetare şi performare a istoriei recente, propunând audienţei să participe la un act de retrocedare a memoriei colective şi subiective.
Evenimentele din zilele de 13-15 iunie 1990 au marcat o perioadă de disensiuni socio-politice majore cu efecte în devalorizarea democraţiei româneşti, fragil instituite, în polarizarea societăţii civile şi în alterarea spiritului civic.

Proiectul are la bază metoda documentării prin interviu şi prin arhivarea datelor şi rapoartelor care conţin referinţe la evenimentele din 13-15 iunie.
Proiectul are două componente: spectacolul de teatru documentar şi o arhivă audio-video informală de interviuri realizate cu actanţi ai evenimentelor, de la liderii mişcării “Piaţa Universităţii” la lideri politici, persoane rănite sau arestate, mineri.

Spectacolul Capete înfierbântate reactivează în conştiinţa publică un calup de istorie vie, din perspectiva actorilor sociali implicaţi în evenimente. Adevărul despre aceste evenimente este suma punctelor de vedere, de cele mai multe ori contradictorii şi imposibil de redus la o unică perspectivă.

13-15 iunie 1990 este un proiect independent şi autofinanţat şi facilitează accesul gratuit atât la spectacolul Capete înfierbântate cât şi la arhiva audio-video.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu