marți, 21 iunie 2011

Capete înfierbântate: Valea Jiului



Etapa a treia a programului Capete înfierbântate se desfașoară în perioada 18 iunie - 5 iulie 2011 în Valea Jiului, având ca mize investigarea realitatii post-mineriade și observarea vieții de zi cu zi în Valea Jiului.
Perioada post-1989, a adus în Valea Jiului închiderea treptată sau reducerea activității celor mai multe mine, disponibilizări, privatizarea și delapidarea principalelor fabrici din zonă, incursiuni repetate și manipulate ale minerilor spre București. Rata șomajului a crescut, oportunități de angajare nu au apărut, situația economică, calitatea vieții și stima de sine a locuitorilor, în special a muncitorilor, au scăzut constant. Imaginea locuitorilor și a zonei a fost deteriorată decisiv odată cu așa-numitele ”mineriade”, investițiile, de stat sau private, în Valea Jiului lipsesc cu desăvârșire, spitalele se închid ca și în restul țării. Singura posibilitate de asigurare a unei vieții decente, peste pragul de sărăcie, rămâne, pentru majoritatea locuitorilor, munca în străinătate.
Proiectul își propune să observe viața de zi cu zi a unor comunități afectate decisiv de schimbarea politică din 1989, să documenteze situația, viața și munca minerilor în post-socialism, să arhiveze mărturii despre istoria Văii Jiului, cu momentele sale importante - greva de la Lupeni din 1929, revolta din 1977, mineriadele din anii 1990.
Proiectul are două componente:
- o arhivă audio-video de interviuri cu localnici ai Văii Jiului - mineri, foști mineri, soții de mineri, soții de foști mineri, șefi de sindicat, conducători politici, jurnaliști, tineri șomeri, elevi;
- un atelier de documentare a vieții de zi cu zi din orașul Petrila realizat împreună cu comunitatea copiilor de pe strada I.D. Sârbu, și în partneriat cu Casa Memorială I.D. Sârbu.
În urma procesului de documentare, echipa proiectului va lucra la un spectacol de teatru bazat pe poveștile, problemele și perspectivele oamenilor din Valea Jiului.
Capete înfierbântate: Valea Jiului este un proiect independent și auto-finanțat care oferă accesul gratuit la toate activitățile și producțiile sale.
Artiști implicați: Mihaela Michailov, Vlad Petri, David Schwartz
Mulțumiri: Petre Florin Manole, Ion Barbu, Dacian Ciodaru, Centrul de Introspecție Vizuală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu