miercuri, 22 iunie 2011

Petrila Land







Ionuț, Bogdan, Aurelian, Marius, Raul, Iasmina, Miruna, Maria, Andrei, Ana, Denisa, Roxana, Georgiana, Iulia, Sînziana, Alexandra, Claudia, Georgiana, Niculae. Toți au între 8 și 13 ani și le place cel mai mult și mai mult fotbalul sau muzica sau dansurile sau jocurile pe calculator sau gimnastica sau rozul. Toți vin la Casa Memorială ”I.D.Sârbu” din Petrila și construiesc acolo o lume din cuvintele lor și cuvintele altora, din numele lor și numele unor poeți pe care învață să-i citească și să-i scrie. Împreună cu Ion Barbu și Cristina Sandor învață ‘’altfel’’ de lecții, într-o ‘’altfel’’ de școală. O școală care nu le dă note. O școală care-i apropie de ce-ar putea să fie într-o zi.
Atelierul de povești ale locului, pe care l-am inceput pe 20 iunie împreună cu Vlad Petri și David Schwartz, documentează apropierea dintre copii și locurile din jurul lor, dintre întâmplări și colțuri de oraș, care, personalizate, miros și sună mai aproape de ei.
În prima zi a atelierului, fiecare și-a ales o bucată de Petrila de care îl leagă o întâmplare plăcută. Întâi copiii au scris care este locul în care își plasează întâmplarea și apoi s-au concentrat pe poveste. Au avut și o tema: descrierea cât mai detaliată, cu amănunte vizuale, sonore, olfactive, a locului ales.
În cea de-a doua zi au avut de ales un loc în care li s-a întâmplat ceva neplăcut. Ca și în prima zi, fiecare a citit povestea în fața celorlalți. A urmat exercițiul locuiesc în fotografie, în care fiecare a avut de descris, cât mai detaliat, câte o fotografie cu spații din Petrila, pe care sunt desenate diferite semne vizuale – de la ambalaje de griș la femei în hamac. După acest exercițiu s-a trecut la descrierea ‘’în cel puțin cinci pași’’ a locului în care a avut loc întâmplarea neplăcută.
Pentru astăzi au o nouă propunere: să realizeze un interviu cu unul dintre membrii familiei.

de Mihaela Michailov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu