joi, 24 martie 2011

Vând arhivă contemporană! Metode de arhivare și documentare.

Dezbatere coordonată de Mihaela Michailov și David Schwartz

Arhiva reprezintă memoria mobilă a unui eveniment. Traficul de idei şi de practici care-şi are sursa în etape de lucru succesive. Arhiva e un performance cumulativ, un multiplu de naraţiuni, de vreme ce foloseşte mai multe structuri de informaţii: întîlniri live, documente, însemnări, numere de telefon, transcrieri, retranscriei, înregistrări audio şi video, variante de scenariu, variante de costume, feţele celor pe care i-ai întîlnit şi ale celor pe care îi aveai notaţi, undeva pe-o foaie, şi n-ai mai avut timp să-i întîlneşti.
În analiza arhivei unui eveniment avem acces la libertatea de gîndire a unei realităţi-stoc de oameni şi obiecte.
Arhiva ne oferă, retroactiv, spectacolul procesual. Imaginea din spatele produsului chestionează presiunea spectacolului finit, atît de opresivă în logica vandabilităţii contemporane.
Capete înfierbîntate 13-15 iunie 1990 a fost gîndit ca un proiect-arhivă a memoriei recente, ca o documentare - prin interviuri, extrase de presă, rapoarte, imagini - a celor care au construit o felie consistentă de trecut mediat.
Ne-am propus să arhivăm performativ o istorie vulnerabilă prin adevărurile multiple, contradictorii şi complemantare care o definesc. Conceptul de arhivă a stat la baza dramaturgiei proiectului nostru.
Vă invităm la o dezbatere despre metode, structuri şi formule de arhivare în economia spectacolului contemporan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu