Spectacolul Capete înfierbântate reactivează în conștiința publica un calup de istorie vie, din perspectiva actorilor sociali implicați în evenimente. Adevarul despre aceste evenimente este suma punctelor de vedere, de cele mai multe ori contradictorii și imposibil de redus la o unica perspectiva.
13-15 iunie 1990 este un proiect de cercetare si performare a istoriei recente, inițiat de Mihaela Michailov si David Schwartz în decembrie 2009. Proiectul are la baza procesul de documentare prin diferite metode: interviuri cu martori, presa scrisa, rapoarte ale diferitelor instituții și organizații, dezbateri, discuții publice, ateliere etc., concentrate în jurul evenimentelor din București, din 13-15 iunie 1990.Proiectul are doua componente: realizarea unui spectacol de teatru documentar și construcția unei arhive audio-video de interviuri realizate cu actanti ai evenimentelor – manifestanți, persoane rănite sau arestate, mineri, muncitori, pensionari, lideri ai mișcării “Piata Universității”, lideri politici, procurori care au instrumentat cazul, antropologi, jurnaliști.Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990 este un proiect independent și autofinanțat.
Fiecare reprezentație include o discuție cu publicul, gândită ca parte integrantă din spectacol.
Cu: Alexandru Potocean
Sound: Cătălin Rulea
Scenografie: Adrian Cristea
Text: Mihaela Michailov
Regia: David Schwartz
Documentare: Cinty Ionescu, Mihaela Michailov, David Schwartz
Mai multe informații: www.capeteinfierbantate.blogspot.com
Rezervări la: 0745208186
Cost bilet: 10 lei
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Teatrul SubPământ. Valea Jiului după 1989 este un proiect de observație și analiză a existenței cotidiene a unor comunități afectate decisiv de schimbările politice și sociale care au avut loc începând cu anii ’90. Proiectul își propune să documenteze situația economică, viața și munca minerilor în post-socialism.
Teatrul SubPământ este un proiect de reconstrucție performativă a poveștilor-document care fundamentează istoria comunităților din Valea Jiului, aflate la limita dintre supraviețuire, migrație, dispariție și posibilă reconstrucție.Spectacolul Sub Pământ are la bază o cercetare în Valea Jiului, coordonată de Mihaela Michailov (dramaturg), Vlad Petri (fotograf), David Schwartz (regizor). Cercetarea a avut mai multe direcții – ateliere, discuții libere și interviuri cu mineri, soții de miner, cu pensionari și copii, cu paznici de mină, lideri de sindicat, oameni care trăiesc din furtul de cărbune.
Sub Pământ este un spectacol-arhivă de povești-mărturii ale unor comunități pe cale de dispariție. Spectacolul îşi propune revalorizarea poveștilor, a problemelor şi culturii unor categorii sociale deseori ignorate în teatrul românesc de după 1989: comunitățile muncitorești.
• Spectacolul face parte din proiectul Sub Pământ – Muzeu în mișcare, în cadrul căruia spectacolul este jucat în teatre și case de cultură din patru zone industriale din Transilvania, afectate decisiv de schimbările post-1989 (Baia Mare, Hunedoara, Roșia Montana, Valea Jiului).
• După fiecare reprezentație, are loc o discuție cu publicul, ca parte integrantă a spectacolului.
• La toate reprezentațiile spectacolului intrarea este gratuită.
Echipa proiectului:
Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban, Bobo Burlăcianu, Adrian Cristea, Vlad Petri, Ana Colțatu, Ștefania Ferchedău, Cătălin Rulea. Coordonatori: Mihaela Michailov şi David Schwartz.
Parteneri: Asociația Alburnus Maior, Dianei 4, Teatrul de Artă Deva, Teatrul Municipal Baia Mare, Clubul Sindicatelor Lupeni.
Contact:
Mihaela Michailov, +40722682349, mihaela_michailov@yahoo.com
David Schwartz, +40724353559, davey_schwartz@yahoo.com
Mai multe informaţii pe: www.teatrusubpamant.wordpress.com
Teatrul SubPământ – Muzeu în Mișcare este un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Rezervări la: 0745208186
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu